Zapiekane, faszerowane muszle z grzybami i szpinakiem
Przepis na faszerowane muszle już raz się u mnie pojawił. Znajdziecie go tutaj. Ten rodzaj makaronu jest tak uniwersalny, że za każdym razem można go nafaszerować takim nadzieniem, na jakie akurat macie ochotę 🙂
Składniki:
– 20 muszli (po 10 na osobę)
– 1 cebula
– masło (w podziale na 1 łyżkę i 1 łyżeczkę)
– 200 g podgrzybków (mogą być mrożone)
– 3 garście świeżego szpinaku
– 3 ząbki czosnku
– koncentrat pomidorowy (w podziale na 2 i 2 łyżeczki)
– sól i pieprz
– 2 łyżki oleju
– woda
– ser żółty do posypania (wg uznania)
Muszle ugotować al dente w osolonej wodzie i przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce masła. Dodać podgrzybki pokrojone w kostkę i poddusić przez 20-30 minut. W międzyczasie podlewać wodą aby się nie przypaliły. Do osobnego garnka wrzucić oczyszczony szpinak, podarty na mniejsze kawałki. Dodać 1 łyżeczkę masła i obrany czosnek, pokrojony w talarki. Jak szpinak zredukuje swoją objętość dodać go do grzybów i wymieszać z 2 płaskimi łyżeczkami koncentratu pomidorowego. Przyprawić do smaku. Muszle napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlać miksturę przygotowaną z pozostałego koncentratu pomidorowego, oleju i wody. Mikstura powinna sięgać połowy wysokości muszli. Posypać startym serem i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Tym, którzy nie przepadają za mocno zapieczonym serem polecam dodać go po 10 minut pieczenia samych muszli.
pyszne danie i takie kolorowe.
Ładnie wygląda i smaki ciekawe:)
A i dobre było 😉