Pstrąg pieczony po raz drugi
Bardzo proste i zdrowe danie, które można przygotować zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Pomimo dużej ilości czosnku jest on jedynie delikatnie wyczuwalny w smaku. Podawać z ziemniaczkami, chlebem albo sałatką.
A tutaj znajduje się przepis na pierwszego pieczonego pstrąga.
Składniki:
– 2 świeże, wypatroszone pstrągi
– 8-10 ząbków czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka rozmarynu
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– dużo soli i pieprzu
Ryby dokładnie umyć z zewnątrz i w środku, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać w miseczce z oliwą, rozmarynem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ryby natrzeć przygotowaną substancją w środku oraz z zewnątrz, z góry. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu) lub wyłożyć na grilla. Następnie obrócić ryby i posmarować górną część ryby pozostałą oliwą z przyprawami. Piec przez kolejne 10 minut.
Uwaga! Skóry nie jemy.