Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
Rewelacyjne ciasto na kruchym spodzie z przepisu mojej Mamy 🙂 Ciasto przełożone jest słodko-kwaśną masą owocową i posypane waniliową kruszonką. Jest tak pyszne, że po walce o ostatni kawałek poszłam grzecznie do kuchni i upiekłam kolejny placek 🙂
Z poniższych składników można upiec dużą blachę ciasta (taką jak na zdjęciach). Jeżeli chcecie użyć niewielkiej foremki (np. o wielkości 24 x 24 cm) należy użyć połowy składników.
Składniki na kruchy spód:
– 400 g (2 i 1/2 szklanki) mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 140 g (2/3 szklanki) cukru
– 200 g miękkiego masła
– 4 żółtka w temperaturze pokojowej
– 60 g (2 łyżki) śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
Składniki na masę owocową:
– 600 g rabarbaru
– 500 g truskawek
– 90 g (6 łyżek) cukru
Składniki na waniliową kruszonkę:
– 200 g (1 i 1/5 szklanki) mąki
– 100 g (1/2 szklanki) cukru
– 40 g (3 łyżki) cukru waniliowego
– 140 g masła
Dodatkowo:
– masło do wysmarowania blaszki do pieczenia
– bułka tarta
– cukier puder
Kruchy spód:
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać z cukrem. Masło zmiksować z żółtkami i śmietaną (lub jogurtem), po czym wymieszać z suchymi składnikami. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę (lub do zamrażalnika na pół godziny). Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub kaszą manną (używając foremki silikonowej można ten krok pominąć). Foremkę wylepić ciastem, a następnie nakłuć gęsto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec aż kruche ciasto się zarumieni, co zajmie mu około 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Masa owocowa:
Owoce umyć. Rabarbar obrać i pokroić w drobną kostkę. Z truskawek usunąć szypułki i również pokroić w kostkę. Owoce wrzucić na rozgrzaną patelnię i zasypać cukrem. Wymieszać i podgrzewać przez około 5 minut (aż zmiękną i puszczą soki). Wystudzić. Masa powinna mieć konsystencję dżemu. Jeżeli jest wodnista to należy ją odcedzić na sitku (a owocowy sok wymieszać z odrobiną wody i wypić 😉 ). Masę wyłożyć na podpieczony, wystudzony kruchy spód, posypać łyżką bułki tartej, a następnie kruszonką.
Kruszonka:
Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać. Masło roztopić (najszybciej i najłatwiej jest to zrobić w mikrofalówce) i zalać nim suche składniki. Kruszonkę rozdrobnić w dłoniach i posypać nią owocową masę (posypaną łyżką bułki tartej) wyłożoną na spód od ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut aż kruszonka nabierze złotego koloru. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ciasto świetnie smakuje zaraz po wypieczeniu, jak również następnego dnia. Nie trzeba go przechowywać w lodówce.
Ciasto bierze udział w akcji „Rabarbar”.
* Ciasto było hitem poprzedniego lata! Piekłam je i piekłam na okrągło. W zimie bardzo żałowałam, że zapomniałam w sezonie zamrozić kilku porcji truskawek i rabarbaru. Za to w tym roku ciasto wylądowało w piekarniku już w kwietniu, z pierwszych truskawek i pierwszego rabarbaru. Przy okazji zmieniłam zdjęcia na ciut lepsze. Z tego powodu komentarze do ciasta mogą się wydawać z kosmosu 😉
Właśnie zabieram się do pieczenia tego ciasta i mam pewne obawy . Skoro ciasto kruche jest już upieczona na złoty kolor, i jak ponownie włożę do piekarnika żeby zapiec z kruszonką na 30 min , czyż to ciasto nie przypali się za bardzo?
Będzie ok, przepis testowany kilkadziesiąt już razy 🙂
Dzien dobry a czy mozna to ciasto upiec ze śliwkami?
Można 🙂 Najlepiej przed wyłożeniem śliwek na kruchy spód pokroić je i lekko poddusić z cukrem .
Moja droga autorko tegoż ciasta powyżej. Ja nie jestem Polakiem tylko Włochem. Znam zaś polski język i lubię polską kuchnię i polskie wypieki. Chciałem upiec takie ciasto z rabarbarem według twojego przepisu i miałem duży ból glowy bo nie potrafiłem „…posypać nią (tą kruszonką) owocową masę (posypaną łyżką bułki tartej) wyłożoną na spód od ciasta”! Może będziesz tak dobra i napiszesz tlumacząc mi to zarazem jak ja mam to posypać tą zrobioną kruszonką spód ciasta? Na zdjeciu widzę że kruszonka jest na górze. O co eięc tutaj chodzi?
Chodzi o warstwy. 1 – spód ciasta, 2 – bułka tarta, 3 – owocowa masa, 4 – kruszonka.
Wspaniałe ciasto:)
Właśnie się zajadam jeszcze gorącym. Jest rewelacyjne. Słodka truskawka super uzupełnia rabarbar, mniam 🙂
😀 Smacznego! 😀
ślinka mi leci!! pobiegłam po rabarbar i truskawy i zaraz (tzn…jak tylko Młoda zaśnie:))zabieram się do roboty:)))))) mnaimi!!!!!!
To życzę smacznego 🙂
Ciasto rewelacyjnie wyglada i smakuje, orzezwiajaco kwaskawy ( ze wzgledu na kwasny rabarbar i truskawki) 🙂 Polecam wszystkim 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Ale pyszne! Piękne! No i forma prześliczna 🙂
ciasto pychota! jakie lilie ładne;)
ps: Dziękuję za dodanie przepisu do akcji rabarbar 2013 🙂
prawdziwe delicje! probowalam i polecam z czystym sumieniem. ciasto bardzo ladnie prezentuje sie w tym sercu. pozdrawiam
Dziękuję i bardzo się cieszę, że smakowało 🙂