Tagi

, , ,

Udostępnij

Dzisiaj piersi indycze faszerowane szpinakiem, pieczarkami i fetą. Dobra odmiana od klasycznego kotleta. Z podanego przepisu można otrzymać dwie baaardzo duże porcje lub cztery mniejsze.

roladki 1

Składniki:
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 5 pieczarek
- 100 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 50 g śmietany 12%
- 100 g sera feta lub podobnego
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- pół piersi z indyka (około 400 g)

Dodatkowo:
- wykałaczki
- oliwa do smażenia

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, odrobinę posolić. Jak pieczarki zaczną się rumienić dodać szpinak. Dusić na niewielkim ogniu aż szpinak się rozmrozi i połączy z pieczarkami. Można podlać wodą gdyby zaczęło się przypalać. Dodać czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Zdjąć patelnię z ognia i chwilę przestudzić. Dodać śmietanę i ser i podgrzać na wolnym ogniu aby śmietana się nie zważyła. Dobrze wymieszać (rozgniatając kawałki sera – będzie szybciej). Jak sos zgęstnieje przyprawić go pieprzem. Mięso roztłuc tłuczkiem i pokroić na mniejsze filety. Na każdy nałożyć sos z patelni, zrolować i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę i ułożyć roladki. Przyprawić pieprzem ziołowym i ziołami. Przyrumienić z każdej strony. Podsmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą pozostałą ze smażenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 – 15 minut. Podawać z ziemniakami (mogą być pieczone – przepis tutaj), ryżem lub kaszą.

roladki2

roladki3

roladki4