Kawowe mini serniczki i słodkiego Nowego Roku
Jeżeli chociaż trochę lubicie sernik, to gwarantuję, że kawowe mini serniczki pokochacie. Ciasteczkowy spód, na nim kawowa masa serowa z dodatkiem kopikówki*. A to wszystko przykryte śmietanowym kremem i oprószone kakao. Rewelacja!
Korzystając z okazji, chciałabym Wam życzyć smacznego Nowego Roku. Aby w 2014 roku wszystie Wasze dania były pyszne, a wypieki udane. Poza kuchnią niech też będzie słodko 🙂
Składniki na 16 mini serniczków:
– 120 g herbatników z czekoladą
– 20 g masła
– 500 g twarożku kanapkowo-sernikowego
– 150 g cukru
– 20 g mąki
– 40 g (4 łyżki) kopikówki (lub innego likieru kawowego)
– 80 g serka mascarpone
– 10 g (4 łyżeczki) kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
– 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
– 1 jajko
Składniki na krem:
– 200 ml kremówki
– 2 łyżki serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
– 1 łyżka kakao
Herbatniki pokruszyć (blenderem lub przełożyć do woreczka i roztłuc wałkiem albo tłuczkiem do mięsa). Wymieszać z roztopionym masłem (ja zawsze roztapiam masło wkładając je w miseczce do mikrofalówki na minutę lub pół, w zależności od ilości masła). Foremkę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać masę ciasteczkową (będzie miała konsystencję mokrego piasku) i docisnąć łyżeczką. Twarożek zmiksować z cukrem, po czym dodać pozostałe składniki i zmiksować wszystko na jednolitą, gładką masę. Przełożyć ją do papilotek. Serniczki piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą. Dzięki temu serniczki będą pieczone z parą wodną i nie wyschną. W trakcie pieczenia serniczki ładnie urosną, jednak po upieczeniu i wystudzeniu mocno oklapną, dlatego krem jest konieczny.
Aby go przygotować, należy ubić mikserem kremówkę, a następnie dodać serek i cukier puder i zmiksować tylko do połączenia się składników. Serniczki udekorować kremem i oprószyć kakao.
* Przepis na kopikówkę, czyli likier kawowy na bazie cukierków Kopiko już niedługo na blogu
śliczne 🙂
Kopikówka mnie zaintrygowała 🙂
Serniki uwielbiam, kawowe szczególnie, więc Twoje z pewnością by mi zasmakowały 🙂 Cudnie wyglądają 🙂
Dziękuję 🙂 A kopikówka powstała w ramach eksperymentu. Muszę nieskromnie przyznać, że jest pyszna. Przepis niebawem 🙂
Właśnie dziś rozmawiałam ze znajomym, że kawa najlepiej smakuje nam w deserach 🙂
Ja lubię kawowe desery do kawy właśnie 🙂