Wiosenna sałatka
Wiosna przyszła już na dobre, więc przepisy na desery i sosy do makaronów będą się przeplatać z bardziej dietetycznymi daniami 😉 Dzisiaj proponuję leciutką sałatkę ze świeżych warzyw z dodatkiem jajka na twardo i prażonych ziaren słonecznika.
Składniki:
– rukola
– rzodkiewki
– pomidorki koktajlowe
– jajka ugotowane na twardo
– słonecznik
– oliwa
– ocet balsamiczny
– sól i pieprz
Celowo podaję same składniki. Proporcje dobierzcie według własnego uznania.
Warzywa umyć i osuszyć. Rzodkiewki i pomidory pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sałatą. Dodać jajka pokrojone na ćwiartki. Słonecznik wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i uprażyć na rumiano. Należy pamiętać, aby dosyć często go mieszać lub podrzucać na patelni. Posypać sałatkę. Całość skropić oliwą i octem i przyprawić do smaku. Podawać z ulubionym pieczywem.
Wow, ale zapachniało świeżością 🙂