Kawowa Pavlova z truskawkami

Możesz również polubić…

10 komentarzy

  1. dorota pisze:

    Kasia, ta beza jest sucha w środku? Mi sie chyba tylko raz taka udała. Zawsze wychodzi tak mokra piana w środku….

    • Kasia pisze:

      Ta beza jest w jakiś 75% sucha, wręcz łamiąca się. Jedynie sam środek jest delikatnie ciągnący – to ten ciemniejszy fragment, mniej więcej 0,5 cm od spodu. Jeżeli chciałabyś uzyskać jeszcze bardziej suchą, to należy ją piec (a w sumie suszyć) dłużej i w niższej temperaturze (120 stopni – 1,5-2 h). W przypadku tej bezy forma koszyczka tez odgrywa ważną rolę, dzięki niej łatwiej uniknąć mokrej piany 😉 Możesz też zerknąć na moją Pavlovą z tamtego roku – była pieczona w 150 stopniach przez 90 minut i wyszła sucha pianka w cienkiej skorupce (http://gotujzkasia.pl/2013/06/27/pavlova-z-truskawkami/)

      • dorota pisze:

        Kasia, jak nie dodam kawy to myslisz ze wyjdzie.? I jeszcze jednommozna piec na spacjalnej macie silikonowej!?

        • Kasia pisze:

          Tak, bez kawy wyjdzie klasyczna Pavlova 🙂 Jak najbardziej możesz użyć maty silikonowej, beza powinna odejść od niej jeszcze łatwiej niż od papieru do pieczenia. Trzymam kciuki i czekam na efekt końcowy 🙂

          • dorota pisze:

            No i zrobiona 🙂 po tylu próbach w końcu znalazlam dobry przepis. Zostal mi ostatni kawałek, ale musi zaczekać na Michala …..

          • Kasia pisze:

            😀

  2. Asia W pisze:

    Cudowna Pavlova, aż mam ochotę się poczęstować 🙂

  3. Ależ ona wspaniale wygląda 🙂

  1. 2 maja 2015

    […] blogu jest aż 5 przepisów na Pavlove! Klasyczna z truskawkami, kawowa, podwójna z owocami lasu, podwójna z kremem cytrynowym i mini Pavlove z malinami i jeżynami. Mam […]

Leave a Reply to Asia WCancel reply