Tarta z truskawkami
Sezon truskawkowy dopiero się rozpoczyna, a ja już jakiś czas temu wpadłam w truskawkowy szał i truskawki mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację 😉 Dzisiaj przedstawiam moje najnowsze odkrycie – tartę z truskawkami. Kruchy spód, śmietanowa masa, dużo truskawek i świeża mięta. Prosto i pysznie.
Składniki na spód (na okrągłą foremkę o średnicy 21 cm):
– 200 g mąki
– 100 g masła w temperaturze pokojowej
– 30 g cukru
– 1 jajko
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
– masło do wysmarowania foremki
– bułka tarta lub kasza manna
Składniki na masę śmietanową:
– 200 ml (mały kubeczek) śmietany 30% lub 36%
– 250 g (1 opakowanie) serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
Składniki na wierzch:
– 400 g truskawek
– kilka listków świeżej mięty
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą lub kaszą manną. Jeśli foremka jest silikonowa można ten krok pominąć, ponieważ ciasto na pewno się do niej nie przyklei. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki. Można też foremkę wykleić kawałkami ciasta. Ważne jest, aby ciasto znalazło się również na brzegach, mniej więcej do 2 cm wysokości. Powierzchnię nakłuć gęsto widelcem. Na cieście ułożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać na niego kulki ceramiczne do pieczenia lub po prostu fasolę, groch czy też ryż. Zabieg ten spowoduje, że ciasto nie urośnie. Do obciążenia można też użyć innej foremki, naczynia żaroodpornego, a nawet samej pokrywki od takiego naczynia. Ostatecznie można też piec bez obciążenia i też ciasto się uda, tylko troszkę sobie podrośnie 🙂 Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier do pieczenia i piec przez kolejne 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach do piekarnika.
Śmietanę ubić mikserem na sztywno. Dodać serek i cukier puder i ponownie zmiksować, ale tylko do połączenia się składników. Masę śmietanową wyłożyć na wystudzony spód i wstawić do lodówki. Tarta powinna w niej spędzić minimum godzinę, a najlepiej kilka. W tym czasie spód pod wpływem masy odrobinę zmięknie, a sama masa stężeje. Ciasto będzie się też łatwiej kroić.
Przed podaniem wyłożyć na masę pokrojone drobno truskawki (można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki) i udekorować świeżymi listkami mięty.
Uwaga, spód tarty początkowo jest twardy, jednak mięknie pod wpływem masy, przez co ciasto każdego dnia smakuje trochę inaczej.
Na jaką wielkość blachy jest ta porcja. Ciasto się właśnie chłodzi w lodówce,a ja nie mogę doszukać się info.
Składniki są podane na okrągłą foremkę o średnicy 21 cm. Już dopisuję do przepisu. Smacznego 🙂
Kwintesencja lata – pyszności 🙂
Zgadza się, duchem już jestem w okolicach lipca 😉
To jest jedno z tych idealnych połączeń smakowych, piękna! 🙂
Dzięki 🙂 To połączenie smaków też mi bardzo pasuje 🙂
Wygląda pięknie 🙂
Bardzo dziękuję 🙂