Spaghetti z sosem szparagowo-ziołowym
Szparagowy sezon pomału zbliża się do końca. Proponuję podsumować go pysznym makaronem z sosem przygotowanym na bazie właśnie tego warzywa i dopełnionym aromatycznymi ziołami. Uwaga, wśród nich jest estragon, który ma anyżkowy smak, więc jeżeli nie lubicie czarnych żelków to pomińcie go przygotowując to danie 😉
Składniki na 2 porcje:
– 2 porcje pełnoziarnistego makaronu spaghetti
– 1 pęczek zielonych szparagów
– 50 g łuskanego słonecznika
– 1 łyżka sosu sojowego
– 3 garści świeżego oregano
– 1/2 garści świeżego estragonu
– 50 g twardego sera (np. parmezanu lub grana padano)
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy
– sól i pieprz
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szparagom odkroić zdrewniałe końcówki i włożyć do wysokiego garnka główkami do góry. Zalać wrzątkiem tak aby 2 cm wystawały ponad wodę. Posolić i gotować przez 8 minut. W tym czasie wrzucić słonecznik na suchą, rozgrzaną patelnię i podprażyć go przez kilka minut, co jakiś czas poruszając patelnią aby się nie przypalił. Przyrumieniony słonecznik zdjąć z ognia i dodać sos sojowy. Początkowo ziarna się skleją ze sobą ale już po chwili ponownie rozdzielą. Ugotowane szparagi odcedzić, odciąć główki i odłożyć je na bok. Szparagi zmiksować blenderem wraz z ziołami, startym serem i czosnkiem. Przyprawić do smaku i wymieszać z ugotowanym makaronem. Przełożyć na talerze, dodać główki szparagów i posypać słonecznikiem.
Spaghetti musi smakować pysznie 🙂 pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂
http://delicioustitbits.blogspot.com/