Dżem z czarnych porzeczek

Lubicie domowe przetwory? Jeżeli tak, to zapraszam Was na prościutki przepis na dżem z czarnych porzeczek. Obiecuję, że otwierając w środku zimy taki słodko-kwaśny słoiczek nie pożałujecie ani minuty, którą poświęcicie na jego przygotowanie 🙂 

dzem z czarnych porzeczek 1

Składniki na około 300 ml dżemu:
– 400 g czarnych porzeczek
– 200 g cukru
– 1 łyżka soku z cytryny

Owoce obrać, umyć i wrzucić na patelnię. Zasypać cukrem i smażyć przez około pół godziny na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie przełożyć do wysokiego naczynia, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem. Przełożyć z powrotem na patelnię i smażyć na niewielkim ogniu do uzyskania ulubionej konsystencji. Przełożyć do słoiczków, zamknąć, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Uwaga, po ostudzeniu dżem zgęstnieje.

dzem z czarnych porzeczek 2

dzem z czarnych porzeczek 3

dzem z czarnych porzeczek 4

You may also like...

6 Responses

  1. Dla mnie świetny przepis 😀 a dzem z czarnych porzeczek uwielbiam <3

  1. 29 lipca 2014

    […] dżem przygotowany z czerwonych porzeczek. Idealny na lekkie, letnie śniadanie. U mnie na równi z dżemem z czarnych porzeczek, który jest jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba go przecierać przez […]

  2. 18 lutego 2015

    […] – 300 g (1 słoik) dżemu porzeczkowego (w sezonie można skorzystać z tego […]

Dodaj komentarz