Tarta z jagodami – bez pieczenia

Czy Wam też na samą myśl o pieczeniu ciasta w środku lata robi się gorąco? Jeżeli tak, to koniecznie wypróbujcie moją tartę. Ma spód przygotowany z ciasteczek, śmietanowy krem z przepisu podpatrzonego na zaprzyjaźnionym blogu Gosi i dużo świeżych jagód z odrobiną orzeźwiającej mięty. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, jednak przed podaniem powinna zostać schłodzona przez co najmniej godzinę w lodówce. Ciasto można śmiało też przygotować dzień wcześniej, a owoce wyłożyć przed podaniem.

tarta z jagodami 1

Składniki na foremkę o średnicy 26 cm:
– 320 g ciastek (ja użyłam 220 g (dużej paczki) ciastek Hit, czyli markiz z masą czekoladową i 100 g maślanych herbatników)
– 100 g masła
– 200 g śmietany 30% lub 36% (mocno schłodzonej)
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– 250 g serka mascarpone
– 300 g jagód
– kilka listków świeżej mięty

Ciasteczka pokruszyć blenderem (lub przełożyć do woreczka i potraktować wałkiem lub tłuczkiem) i wymieszać z roztopionym masłem (ja zawsze używam do tego mikrofalówki – kilkadziesiąt sekund na najwyższej mocy i masło jest roztopione – trzeba być jednak czujnym, ponieważ zbyt mocne podgrzanie spowoduje, że masło wybuchnie i zapaskudzi całą mikrofalówkę). Masą o konsystencji mokrego piasku wyłożyć spód i boki foremki do tarty. Najlepiej jest użyć takiej z odpinanym spodem – najmniejsze prawdopodobieństwo, że ciasto się pokruszy w trakcie nakładania.
Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać cukier i aromat i ponownie zmiksować. Na koniec dodać serek i zmiksować do połączenia się składników. Gęsty krem wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem wyłożyć jagody i ozdobić miętą. Można również oprószyć odrobiną cukru pudru.

tarta z jagodami 2

tarta z jagodami 3

tarta z jagodami 4

tarta z jagodami 5

 

You may also like...

15 Responses

  1. gin pisze:

    Na lato po prostu idealna 🙂

  2. olimpia34 pisze:

    Tyle pyszności na jednej tarcie:-), uwielbiam jagody:-)

  3. Kornelia pisze:

    Witam serdecznie ;)Szukałam w necie przepisu na łososia pieczonego w foli.. nie chciałam go zbyt mocno upiec.. a mam akurat kawałek 300g jak Ty ;D (większość robi z dużego filetu)
    Masz bardzo duzo ciekawych przepisów , więc dodaje do obserwowanych i będę odwiedzać 😉
    Pozdrawiam

    • Kasia pisze:

      Cześć 🙂 Mam nadzieję, że łosoś będzie smakować i zapraszam do zaglądania na bloga i facebook’a. Mam jeszcze dużo pomysłów na nowe przepisy, więc na pewno znajdziesz coś jeszcze dla siebie 🙂 Pozdrawiam 🙂

  4. GosiaZ pisze:

    Wygląda przepięknie. I zdjęcia. I tarta:) Muszę kupić sobie taką foremkę z wyjmowanym spodem. Gdzie kupowałaś?
    A za właz- szacun. Chciałabnym dostac taki właz na urodziny 😀 I taką tartę 😀

    • Kasia pisze:

      Ja właśnie jestem na etapie poszukiwania takiej foremki 😉 Do przygotowania tej tarty użyłam silikonowej i w trakcie wyciągania złamała się na pół. Oczywiście nic wielkiego się nie stało, tylko była chwila grozy 😉 Dlatego polecam foremkę z odpinanym bokiem lub po prostu tortownicę (ominą nas tylko karbowane boki). A z włazu do tej pory się śmieję, na pewno jeszcze nie raz będę go targać na zdjęcia 🙂

      • GosiaZ pisze:

        Ja uzywam ceramicznej tarty, jest bardzo dobra, ale własnie nie wyjmie się z niej tarty, przez co jest mniej spektakularna w wyglądzie.
        Widziałam w ikei takie formy chyba.

        • Kasia pisze:

          Ja ceramicznej też nie mam. A widziałam w necie foremki do tarty z odpinanym bokiem od 50 zł. Marzy mi się jeszcze prostokątna do tarty, więc jak znajdę gdzieś obie, to pewnie nie będę mogła się powstrzymać i kupię 😉

          • Kasia pisze:

            Foremki na tarte z wyjmowanym spodem są w tesco, teraz nawet są w promocji za 13,99 zł

          • Kasia pisze:

            Super, dzięki za info. Ja akurat dzisiaj wybieram się na zakupy do Tesco 🙂

  5. magma pisze:

    świetnie wygląda:) aż slinka cikenie:)

Dodaj komentarz