Pieczony comber jagnięcy

Ostatnio mieliśmy ochotę na coś nowego i padło na jagnięcinę. Był to świetny wybór, bo mięso to jest delikatne i bardzo smaczne. Przyrządzenie nie wymaga żadnych większych umiejętności. Wystarczy zwykła marynata i niecała godzina pieczenia. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować, koniecznie zaplanujcie na niedzielny obiad.

P.S. We Wrocławiu jagnięcinę kupiłam w Hali Targowej.

comber 1

Składniki na 2 osoby:
– 600 g combra jagnięcego (wiem, że to dużo, ale mięso ma dużo kości)

Składniki na marynatę:
– 25 g miodu
– 2 posiekane ząbki czosnku
– 25 g oleju
– 1 łyżeczka musztardy w proszku
– 1 łyżeczka sezamu
– szczypta koperku
– szczypta kminku
– 25 ml ciepłej wody

Mięso umyć, przełożyć do zamykanego pojemnika i zalać wymieszanymi składnikami na marynatę. Zamknąć i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, co jakiś czas potrząsając pojemnikiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut, obracając od czasu do czasu. Podawać z pieczonymi warzywami.

comber 2

comber 3

 

 

You may also like...

2 Responses

  1. Samki delux czyli coś dla mojego męża 🙂 Kasiu pysznie to zaprezentowałaś 🙂

    • Kasia pisze:

      Dziękuję 🙂 Mój Mąż też się zajadał 🙂 Na samo wspomnienie tego dania pojawia się na jego twarzy taki błogi uśmiech 😉

Dodaj komentarz