Upiecz proste ciasto ze śliwkami z Kasią

Sezon na śliwki trwa od lipca aż do października. Owoce te mają tak wiele różnorakich zastosowań, że niemożliwym wydaje się, żeby się Wam przez te kilka miesięcy zdążyły znudzić. Warto zamknąć je w słoiczkach w postaci powideł, warto też zalać alkoholem i przygotować nalewkę, lub po prostu połączyć z mięsem i zaserwować zamiast klasycznego, niedzielnego schabowego. Zachęcam również do wypróbowania mojego cynamonowego ciasta z przypieczonymi śliwkami na wierzchu. Jest szybkie (przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut), proste i do tego pięknie wyrasta, a przez dodatek cukru trzcinowego i cynamonu jest również nietypowo ciemne. Bardzo dobre i miękkie kolejnego dnia.

ciasto 1

Składniki:
– 100 g margaryny Kasia
– 200 g cukru trzcinowego (można zastąpić białym, ciasto będzie wtedy jaśniejsze)
– 2 jajka
– 200 g jogurtu naturalnego
– 250 g mąki
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 400 g śliwek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Margarynę należy miksować z cukrem przez 3 minuty, po czym wbić jajko i zmiksować, następnie wbić drugie i ponownie zmiksować.
Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą w osobnej misce. Ćwierć tego, co otrzymamy należy dodać do zmiksowanej uprzednio masy i delikatnie wymieszać szpatułką, ale nie dłużej, jak do połączenia się składników. Następnie dodać 1/4 część jogurtu i również wymieszać szpatułką. Wsypać kolejną ćwierć masy z suchych składników i znowu delikatnie wymieszać. Tak postępować aż do wykorzystania wszystkich składników.
Foremkę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm (można zastąpić dużą keksówką) wyłożyć papierem do pieczenia (papier można pominąć przy użyciu foremki silikonowej). Wyłożyć ciasto i ułożyć na nim połówki śliwek środkiem do góry i delikatnie wcisnąć w masę. Piec w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Ciasto jest dobrze upieczone, kiedy patyczek gładko w nie wchodzi, a wyciągnięty nie jest wilgotny, ani oblepiony ciastem. U mnie ciasto piekło się równą godzinę.
Ciasto przechowywać w temperaturze pokojowej, najlepiej przykryte czystą ściereczką.
Więcej słodkich inspiracji znajdziecie na mojeciasto.pl

ciasto 2

ciasto 3

ciasto 4

Może Ci się również spodoba

10 komentarzy

  1. gin pisze:

    Musiało pachnieć bajecznie 🙂

  2. Sosna pisze:

    Robiłem kiedyś podobne, było świetne. Twoje też tak wygląda 😀

  3. Marzena pisze:

    Pysznie się prezentuje 🙂 bardzo lubię takie ciacha zwłaszcza ze śliwkami 🙂 pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

  4. Kasiu pysznie wygląda to cicho ja też dziś robię ciacho ze śliwkami 🙂

  5. Świetne ciasto, lubię takie

Dodaj komentarz