Jeżynowy curd

W tym roku rozsmakowałam się w owocowych kremach na bazie żółtek, znanych jako curdy. Zaczęło się od cytrynowego, poprzez krem z czerwonych, a następnie z czarnych porzeczek, aż do dzisiejszego, przygotowanego na bazie jeżyn. Kremy te są słodko-kwaśne, mocno owocowe i świetnie nadają się do przekładania ciast lub jako dodatek do deserów. Ja zazwyczaj wykorzystuję je jako polewę do bez lub sernika. Do przygotowania najlepiej użyć lekko kwaśnych owoców, choć nadają się także maliny, figi, czy też mrożone truskawki. Warto wtedy podwoić ilość soku z cytryny, aby nie było zbyt słodko.

jezynowy curd 1

Składniki na około 300 g kremu:
– 150 g jeżyn
– 100 g cukru
– 50 g masła
– 2 żółtka
– 1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubszym dnem lub na patelni. Podgrzać na średnim ogniu i smażyć przez 10-15 minut. Następnie zmiksować blenderem i przełożyć do wyparzonego słoiczka (można zawekować). Po przestygnięciu krem dodatkowo zgęstnieje. Można go odrobinę podgrzać przed posmarowaniem ciasta, będzie bardziej płynny.

jezynowy curd 2

jezynowy curd 3

jezynowy curd 4

 

Może Ci się również spodoba

6 komentarzy

  1. gin pisze:

    Robiłam – wyszedł obłędny!
    Tylko mój mniej słodki 🙂

  2. Popieram przedmówcę zdjęcia cudowne

  3. karmel-itka pisze:

    piękne zdjęcia! ja robiłam malinowy 🙂

  1. 7 kwietnia 2015

    […] – 250 g śmietany kremówki – 300 g kremu jeżynowego (przepis tutaj) – 300 g malin i […]

Dodaj komentarz