Nalewka gruszkowa

Możesz również polubić…

5 komentarzy

  1. Ola pisze:

    Cześć, zrobiłam nalewkę jaaaaakiś czas temu i dostawiłam, neistty z goździkami w środku – uważajcie na kolor, robi się bury, być może to tez zasługa cukru brązowego. Nalewkę musze przelać do ciemnej karafki i podawać w ciemnych kieliszkach, żeby nie było widać tego niewesołego koloru 😉

  2. Sosna pisze:

    No proszę, o takiej nie pomyślałem. Chyba skuszę się na nią 😀

  3. Wiktor pisze:

    Witam, wszystkie przepisy, które mozna znaleźć w Internecie lub książkach z nalewkami, mówią o około 6 miesiącach potrzebnych nalewce na uzyskanie odpowiedniego smaku. Skąd te 8 dni?

    Pozdrawiam
    Wiktor

    • Kasia pisze:

      Zgadza się, nalewki im dłużej „postoją”, tym są lepsze 🙂 Można je przygotować na co najmniej 2 sposoby: zalewając składniki alkoholem, a po kilku tygodniach dosładzając lub zasypując cukrem, a następnie łącząc z procentami. Drugi sposób jest szybszy, ponieważ wymaga minimum 7 dni. Ósmy doliczony jest na puszczenie soku przez owoce po zasypaniu cukrem 🙂 Pozdrawiam 🙂

Leave a Reply