Śniadanie od serca
Pyszne, śniadaniowe bułeczki w romantycznym kształcie to idealne rozpoczęcie dnia. Maślany smak z delikatną nutą wanilii, wiśniowe nadzienie, a do tego espresso z kapką mleka to połączenie wyborne. Spróbujcie go i Wy, a uśmiech będzie od rana gościć na Waszych twarzach.
Składniki na około 10 bułeczek:
– 25 g masła
– 10 g świeżych drożdży
– 100 ml ciepłej wody
– 250 g + 30 g mąki
– 20 g cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 jajko
– kilka kropel aromatu waniliowego
Dodatkowo:
– dżem wiśniowy
Masło roztopić* i przestudzić. Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z wodą, a następnie wsypać 250 g mąki, cukier i sól. Casto zagnieść ręcznie, lub użyć do tego miksera i mieszadeł w kształcie haków. Należy wtedy miksować przez około 3 minuty. Następnie dodać jajko, aromat waniliowy, 30 g mąki, roztopione masło i ponownie zagnieść lub zmiksować. Na koniec wyjąć ciasto z miski i zagniatać ręcznie przez około 5 minut. W międzyczasie można podsypywać niewielką ilością mąki, gdyby kleiło się do stolnicy lub blatu. Uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto zagnieść, a następnie rozwałkować na cienki placek. Foremką do ciastek wyciąć kształty, po dwa na każdą bułeczkę. Na środek jednego nałożyć 2 łyżeczki dżemu, posmarować brzegi ciasta odrobiną wody, przykryć drugim kawałkiem i skleić boki palcami. Na koniec docisnąć widelcem. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i zostawić na około pół godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż się zarumienią. Jeść lekko przestudzone.
* najszybszy sposób, to wstawienie go w miseczce na kilkanaście sekund do mikrofalówki
Przepis bierze udział w konkursie „Dżem dobry, pobudka”.
Kasiu, gratulacje za tak pyszne śniadanko:-)
Dziękuję 🙂
Co za znakomity pomysł na śniadanie! 😀
Dziękuję i polecam 😉
pysznie wygląda 🙂 takie śniadanko wprost dla zakochanych 😉
Dziękuję, najlepiej smakuje zaserwowane prosto do łóżka 😉