Bananowe placuszki z mąki gryczanej (bezglutenowe)

Bananowe placuszki z lekką nutą wanilii są ostatnio moim ulubionym drugim śniadaniem. Jest to świetny sposób na zużycie dojrzałych bananów, a i przygotowuje się je w dosłownie 10 minut. Nie są zbyt słodkie, dlatego świetnie pasują do nich takie dodatki jak dżem, miód lub po prostu cukier puder. I jest to danie bezglutenowe.

bananowe placuszki 1

Składniki na około 8 placków (porcja dla 1 głodnej osoby):
– 1 banan
– 1 jajko
– 70 g mąki gryczanej
– 50 ml mleka
– 40 g brązowego cukru
– 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Dodatkowo:
– olej do smażenia
– dżem, miód lub cukier puder do podania

Wszystkie składniki na placki zmiksować ze sobą blenderem. Minimalną ilość oleju rozgrzać na patelni i łyżką nałożyć część ciasta. Smażyć na złoto-brązowy kolor z dwóch stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.

bananowe placuszki 3

bananowe placuszki 2

bezglutenowe placki

bezglutenowe placki

Może Ci się również spodoba

9 komentarzy

  1. ik_ pisze:

    dlaczego mi się nigdy nie przypiekają na złoto tylko na ciemny brąz? ;/

  2. Placuszki są super zdążyłam je zrobić od piątku cztery razy:))

  3. Madzik pisze:

    Jest wieczór, a ja po tym przepisie mam ochotę najadać się tymi smakołykami 🙂

  1. 22 kwietnia 2015

    […] bardziej wolę je w formie przetworzonej. Do tej pory zużywałam banany do owsianych ciasteczek, bananowych placuszków lub dodawałam do koktajli. Tym razem miałam w domu 3 żółto-czarne owoce, których nikt nie […]

  2. 28 września 2015

    […] u nas dodatkiem do placków bananowych, na których moja Hania bardzo dokładnie układała borówki. Jak widać, była z siebie bardzo […]

  3. 11 października 2015

    […] u nas dodatkiem do placków bananowych, na których moja Hania bardzo dokładnie układała borówki. Jak widać, była z siebie bardzo […]

Dodaj komentarz