Zupa szczawiowa
Przyznaję się, pierwszy raz gotowałam zupę szczawiową. Ba, pierwszy raz w życiu jadłam taką 😉 Z lekką tremą podałam ją w chlebowych miseczkach Mężowi na obiad. Już po kilku pierwszych łyżkach dowiedziałam się, że tak właśnie powinna smakować szczawiowa, jedna z jego ulubionych zup 🙂 Polecam poniższy przepis 🙂
Składniki na 4 porcje:
– 2 średniej wielkości ziemniaki
– 2 duże pęczki szczawiu
– 1,5 l bulionu
– 4 łyżki śmietanki 30%
– 4 jajka ugotowane na twardo
– sól i pieprz
Ziemniaki pokroić w kostkę o boku 1 cm. Ze szczawiu odciąć łodygi, a liście pokroić. Warzywa wrzucić do gorącego bulionu i gotować przez 15 minut. Zmiksować blenderem na gładko i odrobinę przestudzić. Do miski ze śmietanką dolać łyżkę zupy i wymieszać*. Następnie dolać drugą i ponownie wymieszać. Powtórzyć czynność jeszcze kilka razy, aż śmietanka się zagrzeje. Zahartowaną śmietankę dodać do zupy i podgrzać na niewielkim ogniu. Przyprawić do smaku. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
* W tym momencie można również dodać 2 łyżki mąki. Dzięki temu zupa będzie ciut gęściejsza.