Makaron z prostym sosem
Dzisiaj mam dla Was przepis na makaron z prostym sosem. To bardzo codzienne danie, które wpisuje się w kilka kategorii – „obiad w 15 minut”, „gdy lodówka świeci pustkami” i „zjadłabym coś dobrego” 😉
Składniki na 2 porcje:
– 2 porcje makaronu
– 1 łyżka masła
– 1 cebula
– 5 pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki śmietany
– 5 plasterków szynki
– garść świeżych ziół
– sól i pieprz
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Masło roztopić na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i odrobinę posolić. Jak grzyby puszczą sok, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć aż pieczarki się przyrumienią. Śmietanę umieścić w miseczce, dodać do niej łyżkę grzybów i wymieszać, następnie kolejną i ponownie wymieszać. W ten sposób przełożyć całą zawartość patelni do miseczki, dzięki czemu śmietana stopniowo się ogrzeje i nie zważy, po czym z powrotem podgrzać na patelni, na niewielkim ogniu. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę, posiekane zioła i przyprawić do smaku.
Przytuliłbym z chęcią taki makaronik 🙂
Makaronik z pewnością też zostałby chętnie przytulony 😉
Fajny pomysł. Pominęłabym szynkę, ale nie powiem ślinka pociekła 🙂
An@Mari
Ja często pomijam, bo zazwyczaj nie mam jej w lodówce. Tym razem jednak była, więc wskoczyła do dania 🙂