Szparagi pod szpinakowym beszamelem

Szparagi zawijane w szynkę i zapieczone pod beszamelem pewnie są Wam dobrze znane. Dlatego dzisiaj przedstawiam wariację na temat tego wiosennego dania. Szparagi zawinięte są dodatkowo w liście czosnku niedźwiedziego, posmarowane pesto i zapieczone pod szpinakowym beszamelem. Zróbcie jak najszybciej, ponieważ sezon na czosnek niedźwiedzi i szparagi za chwilę się skończy.
szparagi pod beszamelem 1
Składniki na 2 porcje:
– pęczek zielonych szparagów (u mnie było 12 sztuk)
– 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
– 6 listków czosnku niedźwiedziego
pesto z czosnku niedźwiedziego
(przygotowane z połowy porcji w zupełności wystarczy – zostanie jeszcze do kanapki)
– 1 łyżka fety
– 1 łyżka ziaren słonecznika

Składniki na beszamel szpinakowy:
– 1 łyżka masła
– 2 łyżki mąki
– 1 szklanka mleka
– 2 garści świeżego szpinaku
– gałka muszkatołowa
– sól i pieprz

Dodatkowo:
– masło do wysmarowania naczynia
– bułka tarta
– liście świeżego szpinaku do podania

Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy w wysokim garnku, w osolonej wodzie. Główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody, zrobią się miękkie pod wpływem pary wodnej. Grubsze szparagi gotujemy przez 15 minut, cieniutkie – 10. Odcedzamy i studzimy.

Masło roztapiamy w rondelku, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i mieszamy. Ponownie podgrzewamy, często mieszając. Do zasmażki wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodajemy szpinak i miksujemy blenderem. Przyprawiamy do smaku.

szparagi pod beszamelem 2
Układamy plaster szynki, na nią liść czosnku i 2 szparagi. Smarujemy łyżeczką pesto i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i oprószonym bułką tartą. Zalewamy beszamelem szpinakowym.
szparagi pod beszamelem 3
Posypujemy rozdrobnionym w palcach serem i słonecznikiem. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg).
szparagi pod beszamelem 4
Podajemy na liściach szpinaku.
szparagi pod beszamelem 5

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. 14 kwietnia 2016

    […] dlatego warto wykorzystać go w pełni ? Do tej pory używałam go do przygotowania pesto, zawijania szparagów i zupy z 9 ziół. Dzięki podpowiedziom Gosi powiększyłam niedawno swój repertuar o […]

Dodaj komentarz