Ciastka z maszynki
Pamiętacie z dzieciństwa ciastka z maszynki? Kruche ciasto przeciskało przez maszynkę do mielenia mięsa ze specjalną nakładką i cięło na mniejsze kawałki. Moja Babcia trzymała ciacha w metalowej puszce, z której potajemnie się je podjadało 😉 Niedawno dostałam od Teściowej przepis właśnie na te ciasteczka. I faktycznie, smakują tak samo jak te sprzed lat 🙂
Korzystając z okazji małym i dużym dzieciom życzę wszystkiego najsłodszego!
Składniki na około 150 sztuk (3 blachy):
– 500 g mąki
– 150 g masła
– 150 g cukru
– 2 jajka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1-2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładką masę. Na maszynkę do mielenia mięsa nałożyć specjalną, nakładkę z 3 karbowanymi otworami. Przecisnąć przez nią ciasto i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 przez 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
Mieliście swój ulubiony kształt ciastek? Ja najbardziej lubiłam te środkowe, z kolcami 😉
jaka smietana najlepiej?
12-18% 🙂
No i zrobiłam z całości. Chyba jednak się nie zmarnują bo smakują fantastyczne! Do połowy masy dodałam kakao, bo przecież każde dziecko wie że kakaowe ciasteczka są najlepsze 🙂 Śmietany nie miałam, więc użyłam jogurtu naturalnego. Pozdrawiam, Sandra.
Super! Następnym razem próbuję kakaowej wersji 🙂 A ja często dodaję do kruchego ciasta jogurt zamiast śmietany 🙂