Zupa z pokrzywy – kuchnia dolnośląska
Kuchnia dolnośląska to mieszanka kuchni wielu narodów. Znajdziemy w niej sporo z kuchni polskiej, niemieckiej, czeskiej, jak i francuskiej, austriackiej oraz rosyjskiej. Według mnie jest niezwykle ciekawa, dlatego bardzo lubię wynajdywać lokalne przepisy. W każdym numerze magazynu KOCIOŁ znajdziecie wypróbowane przeze mnie dolnośląskie dania. Była już m.in. zupa orkiszowa i rakowa, krem migdałowy i smalczyk czarownic ślężańskich. Każde z tych dań zaskoczyło mnie smakiem i do wielu z nich bardzo lubię wracać. Zupa z pokrzywy jest jedną z najbardziej nietypowych jakie jadłam. Zadziwia zarówno kolorem, jak i smakiem. Jest za to bardzo prosta i dosyć szybka w przygotowaniu. Polecam ją jako kulinarną ciekawostkę. A wszystkie wypróbowane dotychczas przeze mnie dolnośląskie przepisy znajdziecie tutaj.
Składniki na 4 porcje:
– 100 g pokrzywy
– 3 ziemniaki
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 l wody
– sól i pieprz
Do podania:
– jajka ugotowane na twardo
– śmietana
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut, do miękkości. Pokrzywy myjemy i przelewamy wrzątkiem, dzięki czemu nie będą parzyć. Odrywamy liście i wrzucamy do garnka. Całość miksujemy blenderem, a następnie przecieramy przez sito. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub kleksem śmietany.
Na podstawie przepisu Zespołu Folklorystycznego Górali Czadeckich “STRZEGOMIANKI” ze Strzegomian, Gmina Sobótka