Danie jednogarnkowe z jarmużem – kuchnia dolnośląska
Stałym działem w KOTLE jest kuchnia dolnośląska. Tę część magazynu zawsze otwiera jedna z historii przesiedleńczych, które uwielbiam. To opowieści o naprawdę ciężkich czasach z dodatkiem niezwykle klimatycznych zdjęć sprzed kilkudziesięciu lat. Ten dział to przede wszystkim dziecko Laury, która poznaje i opisuje historie swojej rodziny, sąsiadów i znajomych. Dzielą się z nią również przepisami, które razem z ich przodkami dotarły na Dolny Śląsk, i które do tej pory są przygotowywane. Niektóre prezentowane w magazynie przepisy kuchni dolnośląskiej pochodzą z nielicznych, polskich publikacji na ten temat. Część natomiast wyszukuje i tłumaczy jedna z naszych kotłowiczek – Bogusia. Bogusia odwiedza muzea oraz wynajduje przepisy w dawnych, niemieckich książkach. Ten, który prezentuję dzisiaj pochodzi z „Górnołużyckiej książki kucharskiej z historycznymi uwagami”(„Oberlausitzer Kochbuch mit historischen Betrachtungen”).
Danie jednogarnkowe z jarmużem (Grünkoleintopf) to taka kapucha z kiełbasą. Bazuje na jarmużu, który coraz częściej widuję na lokalnym bazarku i w stonkowej sieciówce. Zawiera też kaszę owsianą, którą ciężko upolować. W przepisie jest jej niewiele, więc jeżeli nie uda się Wam jej zdobyć, to nie nie będzie to miało dużego wpływu na smak ani konsystencję. Jeżeli natomiast jesteście jej posiadaczami, to śmiało sypnijcie więcej. Przygotowanie dania zajmuje około 20 minut, a duszenie – 2 godziny.
Składniki na 4 porcje:
– 1 kg jarmużu
– 250 g cebuli
– 50 g smalcu gęsiego lub wieprzowego
– 150 g kiełbasy do grillowania
– 25 g kaszy owsianej
– 1½ litra wody
– szczypta cukru
– sól, pieprz
Kaszę podgotowujemy przez 5 minut i odcedzamy. Jarmuż myjemy i z każdego liścia wycinamy główny nerw składając go na pół i odcinając bok z nerwem. Szatkujemy. Cebulę kroimy w półtalarki. Smalec roztapiamy w garnku, wrzucamy cebulę i jarmuż. Podsmażamy, wlewamy wodę i dodajemy podgotowaną kaszę owsianą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w talarki, doprawiamy i chwilę wszystko podgrzewamy.