Zupa rzodkiewkowa
W 10. numerze KOTŁA wzięliśmy na tapetę rzodkiewki. W magazynie znajdziecie przepisy na sałatkę, surówkę, twarożek, rzodkiewki kiszone, pieczone, duszone. Jest też koktajl, risotto, roladki, chłodnik i krem. Kilka z różowych przepisów powtórzyłam w domu i były wyśmienite. Wśród nich znalazła się zupa z przepisu Laury, którą szczególnie chciałabym Wam polecić. To prosty krem, do którego przygotowania wykorzystujemy zarówno rzodkiewki, jak i ich liście – nic się nie marnuje. W środku jest też batat, który nadaje ciekawszego smaku niż klasyczny ziemniak. Całość udekorowana jest grillowanymi rzodkiewkami, których koniecznie musicie spróbować!
Zupę rzodkiewkową dodaję również do mojej nowej kategorii „Przepisy na Thermomix„, ponieważ poniżej prezentuję 2 sposoby jej przygotowania.
Składniki:
– 1 łyżka masła (20 g)
– 1 średnia cebula (80 g)
– 1 średni batat (400 g)
– 750 g wody
– 2 pęczki rzodkiewki z natką (450 g)
– 4 łyżki mascarpone (100 g)
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól i pieprz
W garnku z grubszym dnem roztapiamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Lekko solimy i szklimy. Dodajemy obranego, pokrojonego w kostkę (2 x 2 cm) batata, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 20 minut, aż batat będzie prawie miękki. Dodajemy rzodkiewki (kilka odkładamy do grillowania) oraz posiekane liście i gotujemy przez 10 minut. Miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy mascarpone, mieszamy i przyprawiamy do smaku. W międzyczasie odłożone rzodkiewki kroimy w plastry i podpiekamy na suchej, grillowej patelni. Zupę przelewamy do miseczek i podajemy udekorowaną plasterkami rzodkiewki.
Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę przekrojoną na pół, rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego. Dodajemy masło, dusimy 2 min/120°C/obr. 1. Dodajemy obranego batata pokrojonego w kostkę (2 x 2 cm), zalewamy wodą, gotujemy 20 min/100°C/obr. 2. Dodajemy rzodkiewki (kilka odkładamy do grillowania) oraz posiekane liście i gotujemy 10 min/100°C/obr. 2. Dodajemy mascarpone i miksujemy 1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Przyprawiamy do smaku. W międzyczasie odłożone rzodkiewki kroimy w plastry i podpiekamy na suchej, grillowej patelni. Zupę przelewamy do miseczek i podajemy udekorowaną plasterkami rzodkiewki.
jadłam wiele zup krem, ale takiej jeszcze nie – bardzo fajny przepis 🙂
Ada, mnie też zaintrygowała ta zupa, dlatego ją przygotowałam. I było warto 🙂