Frittata ze szparagami na Varomie
Widzieliście wczorajszy przepis na frittatę ze szparagami? Dzisiaj przybywam z nim jeszcze raz, z tym, że w wersji na Thermomix 🙂 Masę przygotowałam w urządzeniu, a następnie wrzuciłam na parę, czyli na Varomę.
Frittata to pyszne, zazwyczaj bezglutenowe danie, które jest fajną propozycją śniadaniową i miła odmianą od klasycznej jajecznicy. Żeby nie było, do jajecznicy nic nie mam, wręcz bardzo lubię 🙂
Składniki na 2 porcje:
– 30-40 g żółtego sera
– 3 połówki suszonych pomidorów z oliwnej zalewy (około 30 g)
– 1 ząbek czosnku
– mała cebula szalotka (około 25 g) (opcjonalnie)
– 1/3 pęczka zielonych szparagów (około 100 g)
– 4 jajka
– sól i pieprz
– 500 g wody
– posiekany szczypiorek lub świeże zioła
Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy ser pokrojony na kawałki, rozdrabniamy 5 s/obr. 7. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy suszone pomidory, cebulę i czosnek, rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Zgarniamy składniki kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na 2-3 kawałki. Każdy z nich przekrajamy wzdłuż na pół. Jeżeli szparagi są bardzo cienkie, to pomijamy ten krok. Wkładamy do naczynia miksującego, dodajemy rozdrobniony ser, jajka, sól i pieprz, mieszamy 5 s/wsteczne/obr. 2. Wkład Varomy wykładamy papierem do pieczenia, zostawiając boczne otwory odkryte. Masę przelewamy na wkład Varomy. Do naczynia miksującego wlewamy wodę i ustawiamy przystawkę Varoma, gotujemy na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Frittatę delikatnie kroimy na kawałki lub przekładamy na talerz papierem do góry i zdejmujemy go (jak z biszkoptu). Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub świeżymi ziołami.
Tak się prezentuje masa szparagowo-jajeczna przed gotowaniem na parze. Ważne, aby boczne otwory nie były zakryte.
I danie po przygotowaniu:
1 Odpowiedź
[…] Frittatę ze szparagmi przygotowałam też w urządzeniu Thermimix. Przepis znajdziecie tutaj. […]