Makaron z ogórka z grillowanym halloumi
Przy okazji tworzenia 16. numeru KOTŁA odkryliśmy z mężem pyszne i proste danie – makaron z ogórka z grillowanym serem halloumi. Danie jest wegetariańskie i gotowe już po 20 minutach. Gorąco Wam polecam na szybki, letni obiad.
Składniki:
– 3 ogórki (po ok. 300 g każdy)
– 225 g sera halloumi
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– świeże zioła, np. kolendra, mięta
Ogórki myjemy i obieraczką do julienne szykujemy cienkie paseczki. Układamy je na talerzach. Ser halloumi kroimy w plastry i podpiekamy je na rozgrzanej, grillowej patelni. Przekładamy na makaron. Podajemy z dressingiem, którego przygotowanie polega na wymieszaniu ze sobą oliwy, miodu, soku z cytryny i sosu sojowego. Całość dekorujemy świeżymi ziołami.