Frittata z pieczarkami i papryką
Tuż przed weekendem przybywam z przepisem na frittatę z pieczarkami i papryką. To pyszne, wegetariańskie i bezglutenowe danie, które świetnie sprawdzi się na weekendowym śniadaniu, jak i kolacji we dwoje. Wystarczy podsmażyć składniki, wymieszać je z jajkami i serem i zapiec. To wszystko 🙂 Dodatki można zmieniać w zależności od tego, co akurat macie w lodówce. Sprawdzi się cukinia, brokuł, jak i szynka. Zdjęcia w stylistyce jeszcze jesiennej, ponieważ to, co dzieje się za oknem nie przekonuje mnie, że jest już zima 😉
Składniki na 2 porcje:
– 100 g pieczarek
– 1/2 czerwonej papryki bez gniazd nasiennych
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1/4 papryczki chili
– 1 łyżeczka masła + do posmarowania foremek
– sól, pieprz
– 4 jajka
– 40 g żółtego sera
– świeże zioła, do posypania
Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. Pieczarki obieramy lub oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek i chili siekamy (jeżeli chcemy otrzymać ostrzejszą wersję, to zostawiamy chili razem z gniazdami nasiennymi). Przygotowane składniki solimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy jajka, ser starty na tarce i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy widelcem do połączenia się wszystkich składników. Foremki do zapiekania smarujemy wewnątrz odrobiną masła i przelewamy do nich powstałą masę. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180℃, aż masa jajeczna będzie ścięta przy brzegach i delikatnie płynna na środku. Czas pieczenia zależy od naczynek, jakich użyjemy. W większych frittata będzie niższa i zetnie się szybciej, w mniejszych potrwa to chwilę dłużej. Jeżeli nie lubicie płynnych jajek, to potrzymajcie ją w piekarniku kilka minut dłużej, aby ścięła się cała. Przed podaniem posypujemy frittatę świeżymi ziołami.
Bardzo mi się podoba ten przepis. Akurat na niedzielne śniadanko.
Dokładnie tak 🙂 Leniwe śniadanie w piżamie 🙂