Truskawowe serca
Walentynkowa propozycja na ciastka z ciasta francuskiego. Delikatne i chrupiące z truskawkowym nadzieniem i polane odrobiną lukru. Do przygotowania truskawkowego wsadu wykorzystałam zapas truskawek z zamrażalnika. Oczywiście możecie użyć też świeżych albo innych owoców (np. jabłek – przepis tutaj). Sprawdzi się również nie za słodki dżem. Ciastka następnego dnia są dalej chrupiące, więc można je przygotować dzień wcześniej.
Składniki na ciastka:
– 250 g truskawek
– 2 łyżki (30 g cukru)
– 1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
– jajko lub samo białko do posmarowania
Składniki na lukier:
– 3 łyżki cukru pudru
– 1/2 łyżki bardzo ciepłej wody
Ze świeżych truskawek usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię / Mrożone truskawki rozmrozić i wrzucić na patelnię. Zasypać cukrem i dusić przez około 10 minut aż się zaczną rozpadać (można im pomóc miksując je blenderem). Odcedzić, podstawiając naczynie pod durszlak. Do odlanej wody truskawkowej dodać odrobinę wody – będzie szklaneczka kompotu do ciastek 🙂
Ciasto francuskie rozwinąć na desce i foremkami do ciastek wyciąć kształty – po 2 na każde ciastko. Jeżeli nie chcecie zmarnować ani grama ciasta – wytnijcie nożem kwadraty. Ze złożonych na pół powstaną trójkąty (o tak jak tutaj). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim wycięte kształty, następnie na środku każdego nałożyć łyżeczkę truskawkowej masy. Przykryć drugim kawałkiem ciasta. Brzegi docisnąć widelcem. Naciąć ciastka na środku aby w trakcie pieczenia nadmiar wody mógł wyparować. Cały proces przedstawiony jest na poniższym zdjęciu – kolejność: od prawej do lewej.
Przed pieczeniem posmarować ciastka roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut aż się ładnie zarumienią. Upieczone ciastka polać lukrem, czyli cukrem pudrem rozpuszczonym w minimalnej ilości wody.
Ciasta biorą udział w akcji „Słodkie Walentynki 2014”.
Ale ładnie u Ciebie, sielankowo- walentynkowo. Bardzo ładnie fotki podkreślają walentynkowy klimat 🙂 Też mam foto-wkręta widzę. I przepiękna taca 😀 Wykopek domowy?
Dziękuję 🙂 Też się ostatnio coraz bardziej staram wkręcać w foty 😉 A tacę ostatnio upolowałam w Nanu Nana. Są duże i małe. Ja mam mniejszą wersję.
Piękne, ja na dzisiejszy deser przygotowałam czekoladki, jeśli masz ochotę zobaczyć, zapraszam http://wenus-lifestyle.pl/2014/02/pralinki-na-walentynki/
Dziękuję, już zaglądam do czekoladek 🙂
Przeurocze serduszka 🙂 !
Dziękuję 🙂
walentynka bylaby zachwycona 🙂
Walentynka już jadła i była zachwycona 🙂
Fajna, prosta propozycja na walentynki 🙂
I do tego pyszna 🙂