Tort śmietankowy
Mój pierwszy tort pojawił się bez okazji, ponieważ niespodziewanie stałam się posiadaczką jadalnych goździków. Stały się one więc główną ozdobą tortu przygotowanego z rzucanego biszkoptu, konfitury grejpfrutowej i kremu śmietankowego. Przygotowanie takiego deseru jest banalnie proste i zajmuje o wiele mniej czasu niż niejedno ciasto. Skorzystałam z przepisu Żanety na biszkopt i rad Olgi i Laury. Dzięki dziewczyny, tort był genialny, smakował wszystkim i bardzo szybko zniknął 🙂 Teraz torty mi już nie straszne 😀
Składniki na biszkopt rzucany (na tortownicę o średnicy 22 cm):
– 115 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
– 55 g (1/4) szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 5 jajek
– 175 g (3/4 szklanki) cukru
Składniki na krem śmietankowy:
– 660 ml schłodzonej śmietanki 30-36%
– 250 g schłodzonego serka mascarpone
– 30-40 g (3-4 łyżki) cukru pudru
Dodatkowo:
– 200 g słodko-kwaśnego dżemu (ja użyłam bardzo płynnej konfitury z grejpfrutów, ale dżem porzeczkowy też świetnie się sprawdzi)
– 1/4-1/2 szklanki herbaty (użyłam z dzikiej róży) (ilość zależy od płynności dżemu)
– 10-15 jadalnych goździków
Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Do piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, następnie po 1 żółtku i ubić. Na koniec delikatnie wymieszać masę z suchymi składnikami. Można ponownie użyć do tego miksera, jednak należy włączyć go na najniższe obroty. Masę przelać na tortownicę z odpinanym bokiem, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut, do suchego patyczka. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 50 cm. Biszkopt dzięki temu trochę się spłaszczy. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzone ciasto pokroić na 3 blaty. Przełożyć kremem i dżemem minimum godzinę przed podaniem. Można to również zrobić dzień wcześniej, tort będzie wyglądać identycznie.
Śmietankę ubić na sztywno, a następnie zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem.
Dżem wymieszać z herbatą. Można też dodać łyżkę wódki lub 2 likieru.
Biszkoptowy blat ułożyć na paterze lub talerzu, wyłożyć na niego połowę rozwodnionego dżemu, a następnie 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, wyłożyć drugą połowę dżemu i 1/3 kremu i przykryć trzecim. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Przybrać jadalnymi kwiatami. Przechowywać w lodówce.
MMM.. zapowiada się super!
ooooch, jaki cudny!
Ojej, dziękuje 🙂
Marzenie, aby ktoś mi podał taki jeden kawałeczek 🙂 pozdrawiam
Gdyby jeszcze był, to podałabym i dwa, bo na jednym ciężko skończyć 😉