Dwukolorowy deser
Waniliowa panna cotta z truskawkowym, galaretkowym musem to propozycja deseru zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Forma podania na każdym zrobi wrażenie. Jest to kompozycja dwóch, lekkich musów, które charakteryzują się tym, że są jedynie delikatnie ścięte. Smaki się świetnie uzupełniają. Z poniższego przepisu można przygotować 4 całkiem spore desery (po około 350 ml każdy). Nie ma przy nich dużo pracy, jednak lepiej jest je przygotować (albo przynajmniej zacząć przygotowywać) dzień wcześniej, ponieważ każda z części potrzebuje trochę czasu, aby wystygnąć i stężeć.
Składniki na waniliową panna cottę:
– 600 ml śmietanki 30% lub 36%
– 100 ml mleka
– 75 g cukru
– 2 laski wanilii (lub 3 łyżeczki aromatu waniliowego)
– 1/3 szklanki ciepłej wody
– 3 łyżeczki żelatyny
Składniki na truskawkowy mus galaretkowy:
– 500 g truskawek
– 1 opakowanie (75 g) galaretki truskawkowej
– 200 ml gorącej wody
Śmietankę i mleko wlać do garnka, dodać cukier i ziarenka wyskrobane ze środka lasek wanilii oraz puste strączki. Całość podgrzać. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, należy go zdjąć z ognia. Wyjąć laski wanilii, a jeżeli zamiast nich chcecie użyć aromatu waniliowego, to jest to odpowiedni moment na dodanie go do reszty składników. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i wlać go garnka. Całość wymieszać i odstawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Można przyspieszyć ten proces wstawiając garnek do zimnej wody. Chłodny płyn przelać do pucharków lub szklanek i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (zajmuje to minimum 2 godziny).
Aby uzyskać kompozycję skośną szklanki należy o coś oprzeć. Nadaje się prawie wszystko – foremki na jajka, pojemniki plastikowe, formy silikonowe, itd. Można wspomóc się również gazetami i w wybranym pojemniku utworzyć z nich coś na kształt koszyczka. Ważne jest, aby przed nalaniem deseru ustalić jak duży ma być skos i przećwiczyć go, wykorzystując choćby wodę. Aby uzyskać jak najlepszy efekt polecam wlewać masę przez lejek, aby ścianki naczynia pozostały czyste. Warto też wcześniej przygotować miejsce w lodówce na całą konstrukcję 😉 Nieraz musiałam się wycofać z lodówki, ponieważ okazywało się, że całość się w niej po prostu nie mieści i muszę poprzestawiać półki, albo przynajmniej rzeczy.
Przygotowanie truskawkowego musu to zmiksowanie truskawek blenderem, a następnie dodanie do nich galaretki rozpuszczonej w wodzie. Przestudzoną całość należy wylać na stężałą panna cottę i wstawić ponownie do lodówki. Po mniej więcej 2 godzinach deser powinien być gotowy. Proces tężenia truskawkowej masy można przyspieszyć wstawiając naczynia na kilka minut do zamrażalnika lub zwiększając chłodzenie lodówki.
Wow, nie jestem fanem słodkości, ale to wygląda naprawdę super!
Dzięki 🙂
Uwielbiam takie deserki 😉 a w dodatku pięknie się prezentuje 🙂
Dziękuję i polecam wypróbować przepis 🙂