Placki bananowe
Jeżeli zaglądacie na mój Instagram, to na pewno wiecie, że zarówno moje dzieci, jak i ja kochamy placki bananowe. Pojawiają się średnio raz w tygodniu, a w ich przygotowaniu zawsze pomaga mi córka Hania. Placki bananowe to jeden z dosłownie kilku przepisów, które mam w głowie i po który nie muszę zaglądać na bloga, żeby sprawdzić proporcje składników. Przez to dopiero niedawno zorientowałam się, że na blogu nie ma podstawowego przepisu. Jest wersja bezglutenowa i letnia – z porzeczkami, jednak tzw. bazy brak. Już nadrabiam zaległości 🙂
Przepis przygotowałam przy współpracy z Sweet Family. Po więcej pomysłów na słodkości zapraszam na stronę. Wśród nich znajdziecie jeszcze kilka moich propozycji 🙂
Składniki na 15 małych placków:
– 1 banan (nadają się wszystkie, nawet te bardzo dojrzałe)
– 1 jajko*
– 100 g mąki pszennej
– 10-50 g brązowego cukru
– 50 ml mleka
– 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
– olej do smażenia** (np. kokosowy)
– świeże owoce i orzechy do podania
Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce* i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Na teflonowej patelni** rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wykładamy po łyżce ciasta, tworząc z niego placki. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z sałatką ze świeżych owoców, syropem klonowym lub serkiem homogenizowanym.
* Aby placki były bardziej puszyste można oddzielić białko od żółtka, ubić białko ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać szpatułką ze zmiksowanymi składnikami.
** Jeżeli mamy dobrą, nieprzywierającą patelnię, to placki można smażyć również bez dodatku tłuszczu.
Jakiej konsystencji powinno być ciasto?
Hmmm, myślę, że można ją nazwać budyniową, może trochę rządzą 🙂 Na patelni ciasto może się lekko rozlać, jednak nie tak, żeby placki połączyły się że sobą. Ja smażę po 3-4 na raz, w zależności od tego jak dużą patelnię mam akurat pod ręką 🙂
Nigdy nie dodawajcie mąki kokosowej, nawet trochę, wychodzi zakalec! Zgodnie z przepisem wychodzi super!
🙂 Dzięki za podpowiedź 🙂 Mąka kokosowa nie ma glutenu i faktycznie zachowuje się zupełnie inaczej, niż pszenna.
Moje dziecko nie lubi banana , co innego można dodać?
Może inne placki? Np. te – https://gotujzkasia.pl/2016/02/puszyste-placki-z-serkiem/ 🙂
Ile czasu zajmuje przygotowanie takich placków?
Przygotowanie ciasta na placki zajmuje chwilę, a czas smażenia zależy od wielkości patelni. Myślę, że w 20 minut można się spokojnie uwinąć z robieniem placków od początku do końca 🙂
Fantastyczne. Od razu zrobiłem podwójną porcję. Wyszły bardzo dobre.
Ekstra 😀
Robiłam ? dobre!
Yeah! 😀
A ja bardzo polecam.pychotka.moja córka się nimi zajada
🙂 Bardzo się cieszę 🙂 To też ulubiony przepis moich dzieci 🙂
Niestety nie polecam tego przepisu. Placki sie rozlaza.
W jakim sensie się rozłażą? Ten przepis robiłam ze sto razy, ponieważ moje dzieci uwielbiają placki bananowe i wychodzą zawsze. Może za słabo rozgrzany olej?