Bananowe placki z kaszy manny
Bananowe placki z kaszy manny powstały u nas jako odskocznia od klasycznych placków bananowych 😉 Dzieci je uwielbiają i wcinają z dżemem, serkiem lub same, bo idealnie mieszczą się w małych łapkach. Jak uda mi się złapać klika placków, to zabieram do pracy na drugie śniadanie 🙂
P.S. Zaraz za przepisem możecie zobaczyć kilka migawek z sesji, którą zrobiłam na cudnym tle od Moniki 🙂
Składniki na 20-25 placuszków:
– 1 dojrzały banan (około 120 g) (im bardziej dojrzały, tym placki będą słodsze)
– 150 g kaszy manny
– 100 g mleka
– 30 g cukru (białego lub brązowego) (opcjonalnie)
– 2 jajka
– 1 łyżka masła (opcjonalnie)
– olej, do smażenia (opcjonalnie)
Banana, kaszę mannę, mleko, cukier, jajka i masło umieszczamy w misce i miksujemy blenderem na jednolitą masę (lub rozciapujemy banana widelcem i mieszamy z resztą składników). Dla uzyskania bardziej puszystych placków można oddzielić żółtka od białek, żółtka zmiksować z resztą składników, a białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać w bananową masę. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby kasza manna napęczniała. Placki smażymy na niewielkiej ilości oleju lub bez niego, na nieprzywierającej patelni. Podajemy z dżemem lub serkiem waniliowym i świeżymi owocami.
Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wkładamy banana pokrojonego na kawałki, dodajemy kaszę mannę, mleko, cukier, jajka i masło i miksujemy 15 s/obr. 5. Przekładamy do innego naczynia. (Dla uzyskania bardziej puszystych placków można ubić białka na sztywno i później wymieszać je z bananową masą. W tej wersji zakładamy motylek, do czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy 2 min/obr. 3,5 lub do momentu, aż piana będzie sztywna. Przekładamy do innego naczynia. Do naczynia miksującego wkładamy pozostałe składniki, miksujemy 15 s/obr. 5. Dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy, do połączenia się składników). Odstawiamy na 10-15 minut, żeby kasza manna napęczniała. Placki smażymy na niewielkiej ilości oleju lub bez niego, na nieprzywierającej patelni. Podajemy z dżemem lub serkiem waniliowym i świeżymi owocami.
Super pomysł 😉 ale jeśli mogę coś zasugerować, to do przepisu dla dzieci, w dodatku z bananem, nie dodawalabym już cukru. I bez niego będą słodkie 🙂
W sumie racja, zaznaczę go jako opcjonalny składnik. Dziękuję 🙂