Bakłażanowe przystawki
Bakłażanowe przystawki to plasterki bakłażana i warzywny farsz zapieczone pod dwoma rodzajami sera.
Składniki:
– 1 bakłażan
– oliwa
– sos pomidorowo – bazyliowy (przepis poniżej)
– 2 pieczarki
– 1/2 cebuli
– kilka oliwek
– ser żółty lub pleśniowy
Składniki na sos pomidorowo – bazyliowy:
– 1 pomidor
– garść listków bazylii
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz
Wszystkie składniki na sos zmiksować ze sobą i podgrzać. Gotować do uzyskania konsystencji sosu.
Bakłażana pokroić na plasterki (1 cm), natrzeć solą i odłożyć na sitko na 20 minut. Opłukać z soli i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć na oliwie na złoty kolor.
Plasterki bakłażana ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować sosem pomidorowo – bazyliowym, ułożyć plasterki pieczarek i cebuli. Dodać oliwki przekrojone na pół. Posypać serem żółtym lub pleśniowym. Zapiec w piekarniku (opcja grill) rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
6 komentarzy
[…] jajko ugotowane na twardo i oliwki. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Przepis znajduje się tutaj. Można go także zastąpić ketchupem. Wyłożyć dodatki i posypać startym żółtym serem. Piec […]
[…] poza brzegi i docisnąć jego końcówki. Posmarować sosem pomidorowym (przepis znajduje się tutaj) lub ketchupem, ułożyć ulubione dodatki i posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do […]
[…] specjalnego kształtu. Mogą przypominać koło, jak również chmurkę Każdy posmarować sosem pomidorowym, ketchupem lub pesto, a następnie na środek nałożyć ulubione dodatki. U mnie pojawiły się […]
[…] jajko ugotowane na twardo i oliwki. Ciasto posmarować sosem pomidorowym. Przepis znajduje się tutaj. Można go także zastąpić ketchupem. Wyłożyć dodatki i posypać startym żółtym serem. Piec […]
[…] specjalnego kształtu. Mogą przypominać koło, jak również chmurkę Każdy posmarować sosem pomidorowym, ketchupem lub pesto, a następnie na środek nałożyć ulubione dodatki. U mnie pojawiły się […]
[…] i psianka podłużna to nasz kochany bakłażan. Lubię go w każdej wersji – zarówno jako przystawkę, jak i danie główne (takie lub takie). Smażony zachowuje się jak gąbka i wciąga niewiarygodne […]