Faszerowana cebula
Faszerowana cebula to zapieczone połówki cebuli z nadzieniem z pieczarek, szpinaku i fety. Świetnie nadają się na niewielką kolację.
Składniki:
– 4 średnie cebule
– 150 g pieczarek
– 1 łyżeczka masła
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 150 g mrożonych liści szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 100 g jogurtu naturalnego
– 100 g fety
– biały pieprz
– parmezan do posypania
Cebule gotować w całości w osolonej wodzie przez 15 minut. Ostudzić w zimnej wodzie i przekroić na pół. Usunąć wewnętrzne warstwy cebuli. Zostawić 3 zewnętrzne. Środek z jednej z ugotowanych cebul pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać obrane, pokroje w kostkę pieczarki i daj smażyć. Podlać sosem sojowym i smażyć jeszcze chwilkę. Dodać szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podlać wodą i dusić aż szpinak się rozmrozi, a następnie woda wyparuje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać jogurt, fetę i pieprz i delikatnie podgrzać. Napełnić połówki cebuli farszem i posypać startym parmezanem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
* Zewnętrzna warstwa jest dosyć twarda, dlatego najlepiej pominąć ją w konsumpcji 😉
Faszerowana cebula bierze udział w akcji „Zapiekamy” oraz „Kuchnia 24/7”.
interesujące. Pierwszy raz spotykam się z faszerowaną cebulą, ale wygląda to bardzo apetycznie;)