Pieczony pstrąg
Proste, jednogarnkowe danie – pstrąg pieczony w piekarniku z pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki:
– 6 ziemniaków
– 3 łyżki posiekanej bazylii
– 6 łyżek posiekanego koperku
– 8 ząbków czosnku
– 2 łyżki oleju
– 2 świeże pstrągi
– 2 łyżki masła
– 1 cebula
Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Posypać bazylią i połową koperku. Nadaje się również majeranek, oregano, zioła prowansalskie. Ważne żeby ziół było dużo. Dodać 4 obrane ząbki czosnku, przekrojone na pół. Wymieszać z olejem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać pstrąga i cebulę pokrojoną w pół-talarki. Ryba musi być wypatroszona i osuszona papierowym ręcznikiem. Należy ją nafaszerować mieszanką masła z drugą połową koperku i czosnku przeciśniętego przez praskę. Resztką mieszaniny natrzeć rybę na zewnątrz. Piec dalej w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie włączyć funkcję termoobieg i piec jeszcze przez 10 minut.
Pstrąg bierze udział w akcji „Ryba na talerzu”.
ryby z oczami sie nie piecze poraszka
Rozumiem, że się je wydłubuje przed pieczeniem. Porażka.
Witam, bardzo dobry przepis jedynie co zmieniłem to cebule, lekko poddusiłem. Pozdrawiam
Pieczona ryba jest daniem idealnym – sama w sobie. Cudo.
pozdrawiam (ocierając cieknącą ślinkę) 🙂
oj zjadłabym pieczonego pstrąga. Ryba za mną chodzi już od dawna 😉