Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia – wypełniona warzywami i serem pleśniowym. Pyszna z dodatkiem ryżu sojowego.
Składniki:
– 1 cukinia
– 1/2 cebuli
– 1/2 marchewki
– 1 łyżka masła
– 4 pieczarki
– 2 ząbki czosnku
– 3 różyczki brokuła
– 1 łyżka śmietany
– 50 g sera pleśniowego (np. Lazur niebieski)
– 2 łyżki startego parmezanu
– 1 łyżka oleju
– woda
– pieprz i sól
Dodatkowo:
– 1 torebka ryżu
– 1 łyżeczka oleju
– 1 łyżka sosu sojowego (pomijamy w diecie bezglutenowej)
Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła aż cebula lekko się zeszkli (około 3 minut). Dodać pokrojone w kostkę pieczarki i lekko posolić. Wymieszać i smażyć przez 5 minut. Wycisnąć czosnek oraz pokroić różyczki brokuła na mniejsze kawałki i dodać na patelnię. Cukinię przekroić na pół, łyżką wyciągną miąższ, pokroić go na mniejsze kawałki i również dodać na patelnię. Smażyć aż brokuł delikatnie zmięknie, a czosnek zacznie uwalniać swój aromat. Jeżeli farsz zacznie się przypalać dodać odrobinę wody. Dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić na 3 minuty żeby farsz się przestudził, po czym wymieszać go ze śmietaną i serem pleśniowym pokrojonym na mniejsze kawałki. Delikatnie podgrzać aby ser się roztopił. Połówki cukinii umieścić w naczyniu żaroodpornym, wypełnić farszem i posypać parmezanem. Do naczynia nalać wody do połowy wysokości cukinii. Dodać olej i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. 5 minut przed wyciągnięciem cukinii z piekarnika podsmażyć ryż na oleju z dodatkiem sosu sojowego. Dokładnie wymieszać.
1 Odpowiedź
[…] na faszerowaną cukinię w wersji wegetariańskiej pojawił się rok temu na blogu. Przepis tutaj. Dzisiaj nadzienie z mięsa mielonego, pieczarek i cukinii. Poniższy przepis podany jest na 2 […]