Dwukolorowe kruche ciasteczka
Fantazyjne, dwukolorowe ciasteczka są proste w wykonaniu, jak również bardzo smaczne.
Składniki:
– 110 g masła
– 260 g mąki + do podsypania
– 80 g cukru
– szczypta soli
– 1 jajko
– skórka z 1/2 cytryny
– 1 łyżka kakao
Masło pokroić na mniejsze kawałki i zagnieść z mąką, cukrem i odrobiną soli. Dodać jajko i startą skórkę z połowy cytryny. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zagnieść w jednolitą masę. Uformować z ciast dwie kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone ciasto oprószyć mąką, zagnieść i rozwałkować. Położyć jeden placek na drugim i zagnieść. Rozwałkować ciasto na wysokość 3 mm i wyciąć szklanką ciasteczka. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciastka wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej cienką warstwą oleju. Piec przez 12 minut. Po upieczeniu wystudzić w wyłączonym, otwartym piekarniku.
Idealne do kawy 🙂
śliczne… Przydałyby się właśnie do popołudniowej herbatki:)
Ciacha pasują zarówno do popołudniowej herbatki, jak i do porannej kawy 🙂