Bułeczki – ślimaczki
Słodkie, drożdżowe bułeczki, które nadziałam dżemem figowym. Możecie użyć każdego innego smaku, który będzie gęsty i niezbyt słodki. Bułeczki są niewielkie, dosłownie na 3 kęsy. Idealne do porannej kawy lub szklanki mleka. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zaraz po wypieczeniu. Jak większość domowych drożdżowych wypieków szybko tracą na świeżości, ale możecie tego nie zauważyć, ponieważ bardzo szybko znikają.
Składniki na 15 mini-bułeczek:
– 25 g masła
– 10 g drożdży
– 100 ml ciepłego mleka
– 40 g cukru
– 1 jajko
– 200 g mąki
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 5 łyżek gęstego dżemu
– 1 łyżeczka cukru pudru do posypania
Masło roztopić (np. wstawiając na kilkanaście sekund do mikrofalówki) i przestudzić. Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z mlekiem. Następnie dodać cukier, żółtko (białko odłożyć do posmarowania bułeczek przed pieczeniem), mąkę i sól. Zagnieść ciasto. Warto użyć do tego miksera i mieszadeł w kształcie haków, ponieważ masa będzie początkowo dosyć lejąca i klejąca. Po około 5 minutach miksowania oprószyć mąką i zagnieść ręcznie. Uformować kulę, przełożyć ją do miski i przykryć czystą ściereczką. Odstawić na 1,5-2 godziny, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek o kształcie prostokąta. Placek powinien mieć 3-4 milimetry grubości. Posmarować do dżemem, zostawiając odstęp 1 cm od każdego brzegu. Zwinąć ciasno w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Końcówkę ciasta posmarować wodą i delikatnie docisnąć do reszty. Ułożyć na łączeniu. Ostrym nożem delikatnie kroić na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pod każdą bułeczkę dać minimalną ilość dżemu, dzięki czemu ciasto nie sklei się z papierem. Natomiast resztkami dżemu, które zostaną na desce po krojeniu ciasta na kawałki, posmarować bułeczki z góry. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut aby podrosły. Posmarować białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Warto przechowywać je przykryte ściereczką, aby nie wyschły zbyt szybko.