Risotto z grzybami
Risotto to świetny dodatek do dań głównych. Jest proste w przygotowaniu, więc nadaje się na codzienny obiad. Z drugiej strony jest dosyć wykwintne, więc dużo lepiej się sprawdzi w połączeniu z niedzielną pieczenią niż zwykłe ziemniaki. Risotto samo w sobie jest tak dobre, że może też stanowić samodzielne danie. Ja proponuję wersję z grzybami, do której wykorzystaliśmy mrożone maślaki. Oczywiście dobrze sprawdzą się tu też świeże grzyby.
Składniki na 2 porcje:
– 1 łyżka masła
– 1 cebula
– 150 g mrożonych grzybów (wykorzystaliśmy krojone maślaki)
– 150 g ryżu do risotto
– 150 ml białego półwytrawnego lub wytrawnego wina
– około 250 ml wywaru warzywnego
– 1 garść świeżego majeranku (lub innych ziół)
– 50 g sera gorgonzola (można też użyć parmezanu)
Masło roztopić w garnku z grubszym dnem i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę (zajmuje to około 2 minut). Dodać grzyby i dusić przez 10 minut, podlewając minimalną ilością wody, gdyby zaczęły się przypalać. Wsypać ryż i dokładnie wymieszać, aby każde ziarenko zostało oblepione przez roztopione masło. Wlać wino i gotować na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodać chochlę wywaru, a po jej wchłonięciu kolejną. Risotto będzie ugotowane po 15-20 minutach od dodania płynów. Należy pamiętać aby często je mieszać! Na koniec dodać posiekane zioła i gorgonzolę. Wymieszać i podawać jak ser się rozpuści.
ślinka cieknie od patrzenia 🙂
http://www.sagneska.pl
Uwielbiam!
Sliczne zdjecia…
Dziękuję 🙂 Ja smak risotto poznałam stosunkowo niedawno, ale zakochałam się w nim bez pamięci 🙂