Roladki z indyka
Roladki z indyka, czyli piersi indycze faszerowane szpinakiem, pieczarkami i fetą. Dobra odmiana od klasycznego kotleta. Z podanego przepisu można otrzymać dwie baaardzo duże porcje lub cztery mniejsze.
Składniki:
– 1/2 cebuli
– 1 łyżka oliwy
– 5 pieczarek
– 100 g mrożonego szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 50 g śmietany 12%
– 100 g sera feta lub podobnego
– pieprz ziołowy
– zioła prowansalskie
– pół piersi z indyka (około 400 g)
Dodatkowo:
– wykałaczki
– oliwa do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki, odrobinę posolić. Jak pieczarki zaczną się rumienić dodać szpinak. Dusić na niewielkim ogniu aż szpinak się rozmrozi i połączy z pieczarkami. Można podlać wodą gdyby zaczęło się przypalać. Dodać czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę. Zdjąć patelnię z ognia i chwilę przestudzić. Dodać śmietanę i ser i podgrzać na wolnym ogniu aby śmietana się nie zważyła. Dobrze wymieszać (rozgniatając kawałki sera – będzie szybciej). Jak sos zgęstnieje przyprawić go pieprzem. Mięso roztłuc tłuczkiem i pokroić na mniejsze filety. Na każdy nałożyć sos z patelni, zrolować i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę i ułożyć roladki. Przyprawić pieprzem ziołowym i ziołami. Przyrumienić z każdej strony. Podsmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą pozostałą ze smażenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 – 15 minut. Podawać z ziemniakami (mogą być pieczone – przepis tutaj), ryżem lub kaszą.