Wschodnia sałatka
Pyszna i prosta sałatka, która początkowo miała się pojawić na blogu jako „buraki Ilonki”. Ilonka jednak nie była zachwycona nazwą, dlatego ostatecznie nawiązuje ona do pochodzenia sałatki. Przepis pochodzi z Horyńca, uroczej wsi przy granicy z Ukrainą. Gotowane buraczki świetnie komponują się z jajkami na twardo, chrupiącą cebulką, kremowym majonezem i delikatnie ostrą musztardą. Jest to ulubiona sałatka mojego Męża 🙂
Składniki:
– 0,5 kg buraków (3 duże sztuki)
– 5 jajek
– 1 cebula
– 3 łyżki majonezu
– 3 łyżki musztardy
– sól i pieprz
Buraki ugotować do miękkości (można też użyć już ugotowanych, np. z Lidla – leżą na warzywach) i zetrzeć na tarce jarzynowej*. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno pokroić. Wymieszać z buraczkami, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz majonez i musztardę. Przyprawić do smaku. Sałatka gotowa 🙂
* Ilonka używa swojego super-miksera, który kroi jej buraki w kostkę.
u nas w jaśle robimy podobną sałatkę – bez musztardy, ale z podsmażonym słonecznikiem 🙂
Super, bardzo lubię podprażony słonecznik w sałatkach 🙂