Wegetariański smalec
Smalec z fasoli to pomysł przede wszystkim dla wegetarian i wegan. Przez dodatek podsmażonej cebulki i jabłka trochę przypomina swój mięsny odpowiednik, jednak jak dla mnie ma ciekawszy smak. Do przygotowania tej pasty do chleba zachęciła mnie Laura, od której pochodzi przepis, na którym bazowałam.
Składniki:
– 100 g fasoli biały Jaś (waga po ugotowaniu to około 220 g)
(można także użyć fasoli z puszki, nie trzeba jej wtedy moczyć ani gotować)
– 1 mała cebula
– 1/4 szklanki oleju
– 3 kulki ziela angielskiego
– 3 kulki jałowca
– 1/4 jabłka
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– duża szczypta soli
Fasolę opłukać i moczyć przez 12 godzin*. Zmienić wodę, posolić i gotować do miękkości, co zajmuje około 45 minut. W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć razem z zielem angielskim i jałowcem na rozgrzanym oleju. Jak cebula się zeszkli, dodać starte na tarce jabłko oraz majeranek i smażyć jeszcze chwilę. Przestudzić i zmiksować z ugotowaną fasolą na gładką masę.
* Można zwiększyć ilość ugotowanej fasoli i przygotować z niej dodatkowo pyszną zupę krem.