Frytki z buraków i ziemniaków
Frytki zazwyczaj oskarżane są o to, że nie należą do dietetycznych potraw. Gdyby jednak oprócz klasycznych ziemniaków użyć także buraków, a warzywa upiec, zamiast usmażyć? Otrzymamy wtedy zdrowy dodatek do obiadu o apetycznym, ziołowym aromacie.
Przepis na frytki z buraków znajdziecie również w drugim numerze magazynu „Kocioł„. Zapraszam do lektury 🙂
Składniki na 4 porcje, podane jako dodatek:
– 3 duże buraki
– 3 duże ziemniaki
– 4 łyżki ulubionych ziół (jak bazylia, oregano, tymianek, majeranek)
– 4 łyżki oliwy
– sól
Warzywa obieramy i kroimy w słupki, jak na grube frytki. Przekładamy je do osobnych misek, dzięki temu buraki nie zabarwią ziemniaków.
Do obu dodajemy po 2 łyżki ziół i 2 łyżki oliwy. Mieszamy, a następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, po czym włączamy funkcję termoobiegu i pieczemy dodatkowe 10 minut, aż frytki się delikatnie przyrumienią.
Przed podaniem solimy do smaku.
1 Odpowiedź
[…] przez godzinę, obracając skrzydełka co 10-15 minut. Skrzydełka w miodzie podajemy z domowymi frytkami lub ulubioną sałatka, w którą wcielił się u mnie kuskus z pomidorami i natką […]