Bananowe placuszki z mąki gryczanej (bezglutenowe)
Bananowe placuszki z lekką nutą wanilii są ostatnio moim ulubionym drugim śniadaniem. Jest to świetny sposób na zużycie dojrzałych bananów, a i przygotowuje się je w dosłownie 10 minut. Nie są zbyt słodkie, dlatego świetnie pasują do nich takie dodatki jak dżem, miód lub po prostu cukier puder. I jest to danie bezglutenowe.
Składniki na około 8 placków (porcja dla 1 głodnej osoby):
– 1 banan
– 1 jajko
– 70 g mąki gryczanej
– 50 ml mleka
– 40 g brązowego cukru
– 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– dżem, miód lub cukier puder do podania
Wszystkie składniki na placki zmiksować ze sobą blenderem. Minimalną ilość oleju rozgrzać na patelni i łyżką nałożyć część ciasta. Smażyć na złoto-brązowy kolor z dwóch stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Musze koniecznie sprobowac ?
Robię je praktycznie co tydzień, chociaż zazwyczaj w wersji z mąką pszenną 🙂
dlaczego mi się nigdy nie przypiekają na złoto tylko na ciemny brąz? ;/
Może za duży ogień? A jaka patelnia?
Placuszki są super zdążyłam je zrobić od piątku cztery razy:))
😀 Cudownie! Ja też czasem wpadam w taki trans i robię na okrągło 😀
Jest wieczór, a ja po tym przepisie mam ochotę najadać się tymi smakołykami 🙂
Polecam, bo należą do dosyć zdrowych słodkości 🙂