Eton mess
Jeden z najprostszych i najszybszych deserów z truskawkami, który przygotowuje się z dosłownie 4 składników. Chyba, że pokusicie się o zrobienie domowych bez – wtedy wszystkich produktów łącznie będzie 6, a wśród nich szczypta soli 😉 Eton mess to klasyczny, angielski deser z bitej śmietany, pokruszonych bez i kawałków truskawek. Słodki bałagan w szklance, którego minusem jest to, że zawsze jest go za mało 😉
Składniki na 4 porcje:
– 2 szklanki truskawek
– 2 łyżki cukru pudru
– 2 szklanki pokruszonych bez
– 1 szklanka schłodzonej śmietanki 30-36%
1/4 truskawek zmiksować z 1 łyżką cukru pudru i rozdzielić między 4 szklanki. Resztę truskawek pokroić na kawałki i zasypać drugą łyżką cukru. Bezy pokruszyć wsadzając do woreczka foliowego i uderzając kilka razy wałkiem lub tłuczkiem. Śmietankę ubić na sztywno, następnie wymieszać z truskawkami i bezami i wyłożyć na truskawkowy sos. Udekorować kawałkami truskawek i bez. Przed podaniem schłodzić.
Uwielbiam ten deser. Słodki i przepyszny 🙂
Patriotyczny deser, idealny na Dzień Flagi 😉
Dokładnie taki był podtekst 😀