Kisiel jabłkowy z malinami
Kisiel na soku jabłkowym to pyszny pomysł na zdrowy, domowy deser. Szczególnie polecam go jesienią, gdy dopadają nas choroby gardła. Kisiel, dzięki swojej konsystencji je złagodzi – sprawdzone. Dzieciaki, przyszłe mamy, mamy karmiące – to przede wszystkim przepis dla Was 🙂 Wielbiciele kisielu – Wy oczywiście nie musicie czekać na jesienną pluchę 😉 Wszystkich tych, którzy poszukują więcej pomysłów na walkę z przeziębieniami odsyłam do 13-stego numeru KOTŁA.
Składniki na 3 porcje:
– 2 szklanki soku jabłkowego
– 1 – 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– ½ szklanki wody
– 100 g malin
Sok wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając. Przelewamy do szklaneczek i do każdej wrzucamy po kilka malin. Podajemy na ciepło lub po schłodzeniu.