Placki ziemniaczane z żółtym serem
Przy okazji 13-stego numeru KOTŁA odkryłam pyszne danie – placki ziemniaczane z żółtym serem. Powstały na podstawie przepisu pani Wandy Wójcik z Koła Gospodyń Wiejskich w Wambierzycach, który odnalazłam w książce “Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko–broumovsko–polickiej” autorstwa pani Barbary Jakimowicz–Klein. Korzystając z okazji przypominam mój wywiad z panią Basią 🙂
Składniki na 8 placków:
– 3-4 ziemniaki
– 150 g żółtego sera
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki pszennej
– 2 łyżki posiekanego koperku
– sól i pieprz
– olej do smażenia
Obrane ziemniaki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę, koperek, sól i pieprz, mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym lub śmietaną.