Gulasz grzybowo-drobiowy z dynią
Oficjalnie ogłaszam otwarcie sezonu grzybowego 🙂 W związku z tym podrzucam garść sprawdzonych przepisów i zapraszam na kolejny. Dzisiaj jemy gulasz grzybowy z dodatkiem dyni i mięsa z ud kurcząt. Nie jest zbyt urodziwy, jednak smak wynagradza nienajlepszy wygląd. Na dodatek to danie jednogarnkowe, więc po gotowaniu zostaje dosłownie kilka rzeczy do umycia. Poniżej znajdziecie przepis w wersji klasycznej i na Thermomix.
Składniki na 2 porcje:
– 1 cebula (około 100 g)
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki (20 g) oliwy
– 300 g podgrzybków, oczyszczonych, pokrojonych na mniejsze kawałki
– 500 g wody
– 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego (opcjonalnie)
– około 300 g mięsa z ud kurcząt, pokrojonego na kawałki 2 x 2 cm
– 250 g dyni (np. Hokkaido, ponieważ nie trzeba jej obierać), pokrojonej na kawałki 2 x 2 cm
– 150 g makaronu (penne, kokardki, kolanka)
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki białego pieprzu
– śmietana, do podania
– świeża natka pietruszki, do posypania
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek, do momentu, aż się lekko zarumienią. Dodajemy oczyszczone podgrzybki i wodę, gotujemy 10 min, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy koncentrat bulionu warzywnego, mięso i dynię, gotujemy 15 min, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy makaron, sól i pieprz i gotujemy 6-12 minut (zależnie od czasu gotowania makaronu, który podany jest na opakowaniu), mieszając od czasu do czasu. Przekładamy do miseczek i podajemy z kleksem śmietany i dużą ilością posiekanej pietruszki.
Przepis na Thermomix:
Cebulę kroimy na pół, wkładamy do naczynia miksującego, dodajemy czosnek, rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Dodajemy oliwę i dusimy 3 min/120°C/obr. 1. Dodajemy oczyszczone podgrzybki i wodę, gotujemy 10 min/100°C/wsteczne/obr. 2, z koszyczkiem zamiast miarki. Dodajemy koncentrat bulionu warzywnego, mięso i dynię, gotujemy 15 min/100°C/wsteczne/obr. 2, z koszyczkiem zamiast miarki. Dodajemy makaron, sól i pieprz i gotujemy 6-12 minut (zależnie od czasu gotowania makaronu, który podany jest na opakowaniu)/100°C/wsteczne/obr. 2. Przekładamy do miseczek i podajemy z kleksem śmietany i dużą ilością posiekanej pietruszki.