Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Miewam śniadaniowe fazy – potrafię przez 3 dni z rzędu jeść rano tosty, następnie przerzucić się na jajka sadzone z kiełbaskami, po czym objadać plackami bananowymi lub twarożkiem. Ostatnio nabrałam ochoty na pastę jajeczną z śródziemnomorską nutą. Wyszła przepyszna i niezwykle prosta w przygotowaniu, więc niebawem pewnie będę kombinować z kolejnymi wariacjami 🙂 Przepis przygotowałam w wersji klasycznej i na Thermomix (więcej moich pomysłów na TM znajdziecie tu).
Składniki:
– 30 g białej cebuli
– 5 połówek pomidorów suszonych z oliwnej zalewy (50 g)
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 2 łyżki majonezu (50 g)
– 1/2 łyżeczki suszonych ziół (prowansalskich, oregano lub bazylii)
– 1/4-1/2 łyżeczki soli
– 1/8-1/4 łyżeczki pieprzu
Cebulę, suszone pomidory i jajka bardzo drobno siekamy, następnie mieszamy z majonezem i przyprawami. Do przygotowania pasty można użyć również blendera, pasta będzie mieć bardzo gładką konsystencję. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem.
Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i suszone pomidory, rozdrabniamy 5 s/obr. 5. Składniki zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego. Dodajemy obrane jajka, majonez i przyprawy, miksujemy 10 s/obr. 4. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem.
Pasta z jajka jest rewelacja, napewno będę
robić ją częściej
🙂 Dziękuję, że przypomniałaś mi o tym przepisie, też zrobię 🙂