Pomidorowa z zielonym twistem
Pomidorowa to jedna z najchętniej jedzonych polskich zup. Ma sporo wspólnego z rosołem, sałatką jarzynową czy bigosem – przepis podstawowy jest jeden, ale u każdego smakuje trochę inaczej 😉 W przypadku tej zupy dochodzi również spór o to, czy lepiej smakuje z ryżem czy makaronem.
Ja dzisiaj proponuję zupę pomidorową odbiegającą nieco od standardów – gładki, delikatny krem z prażonym słonecznikiem i zielonym twistem, który tworzy pesto bazyliowo-pietruszkowe. Ten mały akcent nadaje zupie charakteru i dopełnia całość.
Składniki na 2 porcje zupy:
– 1/2 cebuli
– 1 mały ząbek czosnku
– 1 łyżeczka masła
– 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów Łowicz
– 200 g rosołu (ewentualnie wody)
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– biały pieprz
– 100 g śmietany 30-36%
Składniki na pesto bazyliowo-pietruszkowe:
– 2 garści listków bazylii
– 1 garść natki pietruszki
– 1 łyżka ziaren słonecznika
– 2 łyżki oliwy
– sól i pieprz
Dodatkowo:
– 2 łyżki ziaren słonecznika
– listki bazylii do dekoracji
Na suchą i rozgrzaną patelnię wsypujemy 2 łyżki ziaren słonecznika. Prażymy je w trakcie przygotowywania zupy.
Cebulę i czosnek drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy pomidory z puszki, rosół (lub wodę), koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz. Gotujemy przez około 10 minut, po czym miksujemy blenderem na gładko. Dodajemy śmietanę i w razie potrzeby dodatkowo przyprawiamy. Zupę przelewamy na talerze.
Wszystkie składniki na pesto miksujemy blenderem i dekorujemy zupę. Całość posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika i dekorujemy świeżą bazylią.
Przepis bierze udział w konkursie „Pomidorowa? Inaczej!”
Zdecydowanie wolę zupę pomidorową w takiej postaci niż tradycyjną 🙂
Cieszę się, mi też nowoczesna wersja bardzo przypadła do gustu 😉